Grovfôranalyse for hest
Forklaringene til måleresultatene er laget av
Grovfôrsenteret på Hellerud,
tlf. 64 83 20 53.
Tørrstoff
2001 |
2000 |
1999 |
1998 |
1997 |
1996 |
1995 |
85,6% |
85,7% |
88,6% |
86,3% |
87,1% |
91,7% |
85,6% |
Tørrstoffprosenten forteller hvor stort
tørrstoffinnholdet i fôret er. For at høy skal være lagringstørt
må
tørrstoffinnholdet være minst 82%, dvs. maks. 18% vann. For høyt
tørrstoffinnhold (>90%)
kan gi mye støv, noe som kan føre til
luftveisproblemer hos hest.
Vanlig innhold i høy: 82-87%.
Protein NIRS (% av tørrstoff)
2001 |
2000 |
1999 |
1998 |
1997 |
1996 |
1995 |
15,2% |
14,1% |
12,8% |
13,7% |
19,6% |
15,3% |
13,9% |
Protein. Ungt gras og kløverholdig høy har høgt
proteininnhold, mens det er lågt i seint slått høy
og halm. Kraftig
gjødsling gir høgt proteininnhold. Særlig lågt proteininnhold tyder på for
sein
høsting.
Vanlig innhold i høy: 12-15% av tørrstoff.
Trevler NIRS (% av tørrstoff)
2001 |
2000 |
1999 |
1998 |
1997 |
1996 |
1995 |
30,5% |
30,5% |
30,3% |
33,8% |
27,3% |
30,2% |
29,1% |
Trevleinnholdet i høy er høgere jo seinere det
er slått. Svært trevlerikt fôr er tyngre fordøyelig og
har lavere
næringsinnhold. Hester er imidlertid avhengig av en viss mengde trevler
(struktur) i
fôrrasjonen for at fordøyelsen skal fungere normalt.
Vanlig innhold i høy: 28-33% av tørrstoff.
Fôrenheter (Ffe) pr kg tørrstoff
2001 |
2000 |
1999 |
1998 |
1997 |
1996 |
1995 |
0,62 |
0,64 |
0,59 |
0,60 |
0,70 |
0,65 |
0,63 |
Fôrenheter (Ffe) pr kg fôr
2001 |
2000 |
1999 |
1998 |
1997 |
1996 |
1995 |
0,53 |
0,55 |
0,52 |
0,52 |
0,61 |
0,60 |
0,54 |
Fôrenheter (Ffe) kg fôr pr fôrenhet
2001 |
2000 |
1999 |
1998 |
1997 |
1996 |
1995 |
1,9 |
1,8 |
1,9 |
1,9 |
1,6 |
1,7 |
1,9 |
Fôrenheter (Ffe). Fôrmidlenes energiinnhold
måles i fôrenheter, som uttrykker energiverdien i 1 kg
bygg (ca 1 kg vanlig
kraftfôr eller 1.1 kg havre). Energiinnholdet i høy varierer stort, fra om
lag
0,40 til 0,60 pr. kilo høy, dvs., at det trengs fra 1,5 til 2,5 kg høy
til en fôrenhet.
Vanlig innhold i høy: 0,50-0,65 pr kg tørrstoff
eller 1,7-2,5 kg fôr
pr fôrenhet.
Fordøyelig protein pr kg tørrstoff
2001 |
2000 |
1999 |
1998 |
1997 |
1996 |
1995 |
109 g |
101 g |
89 g |
96 g |
154 g |
110 g |
96 g |
Fordøyelig protein pr kg fôr
2001 |
2000 |
1999 |
1998 |
1997 |
1996 |
1995 |
93 g |
87 g |
79 g |
83 g |
134 g |
101 g |
82 g |
Fordøyelig protein pr fôrenhet
2001 |
2000 |
1999 |
1998 |
1997 |
1996 |
1995 |
176 g |
158 g |
151 g |
160 g |
220 g |
169 g |
152 g |
Fordøyelig råprotein forteller hvor stor andel
av det totale proteininnholdet som kan utnyttes
av hesten. Hestens behov for
protein angis i gram fordøyelig råprotein. I tidlig slått høy er en større
andel av det totale proteininnholdet fordøyelig enn i seint slått høy.
Vanlig innhold i høy: 66-90 g pr kg tørrstoff
eller 55-78 g pr kg fôr.
Kommentarer til resultatet
2001 |
2000 |
1999 |
1998 |
1997 |
1996 |
1995 |
Kvakitetsklasse
H2 |
Kvakitetsklasse
H2 |
Kvakitetsklasse
H3 |
Kvakitetsklasse
H3 |
Kvakitetsklasse
H1 |
Kvakitetsklasse
H2 |
Kvakitetsklasse
H2 |
Lagringstørt |
Lagringstørt |
Ekstra tørt |
Lagringstørt |
Ekstra tørt |
Ekstra tørt |
Lagringstørt |
Høgt protein-innhold |
Høgt protein-innhold |
Middels proteininnhold |
Høgt protein-innhold |
Svært høgt
protein-innhold |
Høgt protein-innhold |
Høgt protein-innhold |
Ut fra energikonsentrasjonen deles høyet inn i fem
ulike kvalitetsklasser.
Oppsettet nedenfor gir ei rettesnor for hva slags
høykvalitet/klasse som egner seg til hester
i ulike livsfaser og
bruksområder.
Høyklasse |
Anbefalt til |
Forenheter pr kg tørrstoff |
H1 |
Unghest
Hoppe
m/føll
|
Over 0,66 |
H2 |
Unghest
Hoppe
m/føll
Konkurransehester
|
0,61 -
0,66 |
H3 |
Arbeidshest
Hobby/sportshest
|
0,5 -
0,60 |
H4 |
Arbeidshest
(Hobby/sportshest)
|
0,45 -
0,54 |
H5 |
Lite
egnet |
Under
0,45 |
|